Slijtage schoenzool

Wat te doen bij slijtage aan één kant van je schoen?

Herkent u dit slijtpatroon bij de schoenen van uw kind? Geen zorgen, dit is een normaal slijtpatroon. Ook volwassenen slijten hun schoenen meestal aan de buitenkant van de hak en de binnenkant bij de tenen.

 

Slijtage buitenkant hak en binnenkant tenen
Slijtage buitenkant hak en binnenkant tenen
Normale slijtage
Ook volwassenen slijten normaal gesproken aan de buitenkant van de hak

 

Hoe ontstaat slijtage en wanneer moet ik me zorgen maken?

Bij een normale afwikkeling bestaat onze loopcyclus uit een aantal fasen.

Ten eerste hebben we de landingsfase. Hierbij raakt de hak de grond en wordt de afwikkelbeweging ingezet. Deze landing gebeurt normaal gesproken op de buitenkant van de hak. Hierdoor zal er op deze plek ook de meeste slijtage te zien zijn.

 

Hiellanding buitenkant hak
Hiellanding buitenkant hak

 

In sommige gevallen heeft iemand een haklanding op de binnenkant van de hiel. Dit zal daardoor slijtage geven aan de binnenkant onder de hak. Zo’n haklanding kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer deze slijtage gepaard gaat met voetklachten is dit zeker een reden voor een bezoek aan de podoloog!

Zodra je hak de grond heeft geraakt zal de voet naar binnen kantelen tijdens het begin van de standfase. Dit kantelen van de voet wordt pronatie genoemd. Met deze beweging vangt de voet het lichaamsgewicht op. Een natuurlijke demping dus. Hierbij ontstaat over het algemeen weinig wrijving met de ondergrond waardoor hier weinig slijtage gemaakt wordt.

Wanneer je voet heel veel pronatie maakt, dus heel erg naar binnen kantelt, wordt dit ‘overpronatie’ genoemd. Als deze overpronatie al vroeg na de haklandig plaats vindt kan dit een zichtbare slijtage geven aan de binnenkant van de zool. Wanneer je voet deze kanteling naar binnen niet maakt of zelfs naar buiten kantelt, dan heet dat supinatie. Door deze beweging zal vaak de slijtage aan de buitenkant van de hak verder doorlopen richting de voorkant van de voet.

Twijfel je of jouw slijtpatroon normaal is? Neem dan contact op met ons om te kijken of er reden is voor het maken van een afspraak. 

Meest complete <br> schoenenwinkel in <br> de regio

Meest complete
schoenenwinkel in
de regio

Dezelfde werkdag <br> met de fiets in <br> Alphen bezorgd

Dezelfde werkdag
met de fiets in
Alphen bezorgd

1,5 uur gratis <br> parkeren

1,5 uur gratis
parkeren

Altijd bereikbaar, <br> ook via WhatsApp

Altijd bereikbaar,
ook via WhatsApp

Meer dan 100 <br> jaar ervaring

Meer dan 100
jaar ervaring