Onze historie

Het document dat ons vertelt hoe lang onze voorvaderen al in de schoenen werkten dateert uit 1937: een advertentie waarin bekend gemaakt wordt dat "wij bekendmaken dat we dit vak met onze voorvaderen reeds ruim 135 jaar hebben uitgeoefend”. Bekijk hier de stamreeks van Keeken.

 
Historie advertentie

 

Als we de boeken erop naslaan dan zou op dit moment het bedrijf geleid worden door de 8e generatie. Maar officieel is het bedrijf gestart in 1918. Dus is het eigenlijk de 5e generatie. Klaas van Keeken had twee zoons: Marinus en Cornelis. Er werden schoenen gerepareerd en als ze niet meer te repareren waren werden ze vervangen. Uiteraard reden de mannen langs de deuren om de schoenen te halen en te brengen. Ook was er een werkplaats in de Schoolstraat te Alphen aan den Rijn. In 1918 hebben de gebroeders samen een vennootschap opgericht zoals in het document hieronder is te lezen.

 

Historie vennootschap

 

Het schoenenmagazijn was geboren: een plek waar de gefabriceerde schoenen alvast klaar stonden voor de klanten waarvan de gebroeders wisten dat ze binnenkort nieuwe schoenen nodig hadden. Zo ontstond eigenlijk ook de eerste echte "schoenenwinkel". Inmiddels heeft Marinus van Keeken besloten om in de jaren veertig naar Bodegraven te gaan om daar een zelfstandig eigen filiaal te openen: de schoenwinkel die op dit moment nog steeds bestaat maar niet meer in de familie is. De volgende generatie diende zich in de oorlogsjaren aan: Niek van Keeken. Hij had niet alleen het schoenherstellers-vak geleerd maar was ook voetenkundige (chiropraktor) en pedicure. Hij hielp mensen graag van hun klachten af door een compleet aanbod te hebben.

 

schoenenmagazijn
De winkel van de Gebr. van Keeken schoenenmagazijn in de Schoolstraat (nu op de plek van de McDonalds).

Historie Schoolstraat

 

In de vijftigerjaren heeft Niek van Keeken de mogelijkheid om naar de andere kant van de Rijn te verhuizen. Hij houdt op dat moment twee winkels aan. Echter de winkel in de Schoolstraat moet eind jaren vijftig wijken voor nieuwbouw (ABN bank) en bovendien krijgt Niek de kans om het hoekpand naast de winkel in de Van Mandersloostraat te kopen. Hij ligt er 's nachts wakker van of hij het wel of niet moet doen maar besluit het te kopen en dat blijkt een goede keuze. Het blijft niet bij 2 panden. Ook richting de hooftstraat koopt hij een pand voor de schoenmakerij en hij huurt op den duur ook een winkel in de Aarhof om daar een discount-formule op te starten: Pix. Uiteindelijk blijkt het goedkope segment niet geschikt voor de firma en na ongeveer 20 jaar stopt deze winkel en wordt alles geconcentreerd op 1 plek aan de Rijn.

 

De Rijnbode
Historie familie en vertegenwoordiger
Cornelis van Keeken met zoons Niek en Kees van Keeken (Kees kwam later in dienst en deed de administratie) met een vertegenwoordiger die met schoenen aan huis kwam. De schoenen werden (en worden nog altijd) aan een kritische blik onderworpen!

 

In de jaren 50 was het schoenenmagazijn uitgegroeid tot een echte winkel waar mensen overzichtelijk konden kiezen wat ze het leukst vonden.

 

Schoenmagazijn en winkel

 

De volgende generatie Cornelis (Kees) van Keeken (1948) nam in de jaren zeventig het stokje over van Niek van Keeken, toen zag het interieur er zo uit:

 

Interieur jaren zeventig
Personeelsbestand
Het personeelsbestand breidde uit en zorgde voor veel plezier (vaak).
Interieur jaren tachtig
Het interieur in de jaren 80 met hoogpolig tapijt en veel groen.
Interieur jaren negentig
In de jaren 90 is de winkel naar een hoger niveau getild en kwam er ook een spraakmakende kinderhoek:

 

In het jaar 2000 heeft C.N. (Kees) van Keeken (1976) het roer overgenomen en met het officiële 100-jarige bestaan is ook het "predicaat Hofleverancier" ontvangen uit handen van Commissaris van de Koning dhr. Smit en burgemeester Spies. Een mooie erkenning voor 5 generaties lang hard werken met als doel: klanten beter laten lopen. Lees meer over het predicaat 'Hofleverancier' dat we in 2020 ontvingen.

Op dit moment is de winkel uitgegroeid tot een totaalbeleving met aparte kinder-onderwaterwereld, podologiepraktijk, poets- en ambachthoek en natuurlijk heel veel mooie en vooral goed passende schoenen!

 
Meest complete <br> schoenenwinkel in <br> de regio

Meest complete
schoenenwinkel in
de regio

Dezelfde werkdag <br> met de fiets in <br> Alphen bezorgd

Dezelfde werkdag
met de fiets in
Alphen bezorgd

1,5 uur gratis <br> parkeren

1,5 uur gratis
parkeren

Altijd bereikbaar, <br> ook via WhatsApp

Altijd bereikbaar,
ook via WhatsApp

Meer dan 100 <br> jaar ervaring

Meer dan 100
jaar ervaring