Wandelen is het nieuwe koffietje doen

Sinds maart/ april 2020 wordt er ontzettend veel gewandeld in Nederland. Een logische reactie, gezien de vreemde tijden waarin we op dit moment leven. In de afgelopen twee jaar is Corona "onderdeel” van ons dagelijks leven. Sindsdien moeten we veel van de geliefde activiteiten in onze vrije tijd, zoals een bezoekje aan het museum, zwembad, sportschool, pretpark, horeca of dierentuin, uitstellen. Als er al iets open was, dan was dat voor korte duur. Wat ga je dan doen? Iets wat je altijd kan doen als je je voordeur opent: wandelen! Wandelen is gezond, goed voor je lijf en je blijft er fit van. Samen wandelen is nóg leuker, omdat je dan tegelijkertijd gezellig kunt bijkletsen met een vriend of vriendin. 

De juiste schoenen en sokken zijn enorm belangrijk bij het maken van een wandeling. Net zo belangrijk als bij hardlopen, voetbal, hockey of een andere sport. Zonder noppen kun je niet voetballen, zonder goede grip zool kun je niet wandelen.

Hoe kies je de juiste wandelschoenen?

Wandelschoenen zijn er in verschillende categorieën: A, A/B, B, C en D.
Elke categorie staat voor de soort wandelingen die je maakt. Op de eerste plaats is het dus belangrijk om te weten wat voor soort wandelingen je gaat maken. Ga je lekker een blokje om en blijf je op harde wegen, dan is categorie A helemaal prima. Dit zijn voornamelijk de zachte zolen en lage modellen. Wil je ook eens een stukje “off road” lopen, lekker crossen door de bossen en door wat meer heuvelachtig gebied? Dan kun je beter kiezen voor categorie A/B of B. Deze schoenen zijn meestal hoger om de enkel voor de stevigheid en hebben stevige zolen, zodat je meer grip hebt op ongelijke paden.
Heb je plannen om een trektocht door de Alpen te maken of het topje van de Mount Everest te bereiken? Dan zul je voor categorie C of zelfs D moeten gaan. Deze schoen is hoog om de enkel en heeft een onbuigbare zool, die zeer geschikt is om over rotsen, keien en ijsvelden te lopen.

Naast de categorie van de schoen is de voering essentieel. Wil je een lederen voering of ga je liever voor Gore Tex? Er valt voor beide voeringen iets te zeggen. Het voordeel van leer is dat het een natuurproduct is. Het nadeel ervan is, dat het je voeten niet droog houdt, wanneer je bijvoorbeeld door een diepe plas of de brandig van de zee loopt. Gore Tex daarentegen houdt je voeten altijd droog, omdat dit een waterdicht membraan is. Het “nadeel” ervan is, dat het een technologie is en dus geen natuurproduct. Het een is niet perse beter dan het ander, het is een keuze die je maakt op basis van wat je fijn vindt en van wat je nodig hebt. 

Wanneer je een weloverwogen keuze hebt gemaakt over de wandelschoen die het beste bij je past, komen we terecht bij de juiste wandelsokken. Of je nu lage of hoge schoenen kiest, categorie A of C of leer- of Gore Tex voering: wandelsokken spelen een belangrijke rol. Ze geven steun aan je voeten, omdat deze op bepaalde punten wat dikker geweven zijn, zoals bij je hiel en voorvoet. Dit voorkomt drukvorming en blaren. In de holte van je voet, ook wel geleng genoemd, zijn ze zo geweven dat ze daar extra ondersteuning geven en de doorbloeding bevorderen. Het materiaal van goede wandelsokken zorgt tevens voor een optimaal voetklimaat en ideaal vochttransport. Kortom, er komt heel wat kijken bij het kiezen van de juiste wandelschoenen- en sokken. Voorkom voetklachten, knieklachten en/of rugklachten en verdiep je even in het juiste materiaal voor jou. We helpen je graag! 

Wij wensen je veel succes en vooral veel plezier van je wandelschoenen!

terug naar overzicht
Meest complete <br> schoenenwinkel in <br> de regio

Meest complete
schoenenwinkel in
de regio

Dezelfde werkdag <br> met de fiets in <br> Alphen bezorgd

Dezelfde werkdag
met de fiets in
Alphen bezorgd

1,5 uur gratis <br> parkeren

1,5 uur gratis
parkeren

Altijd bereikbaar, <br> ook via WhatsApp

Altijd bereikbaar,
ook via WhatsApp

Meer dan 100 <br> jaar ervaring

Meer dan 100
jaar ervaring