Goede kinderschoenen

Wist je dat het voor je kind geen overbodige luxe is om goede kinderschoenen te dragen? Onderzoek toont aan dat slecht passende schoenen kunnen leiden tot blijvende schade aan voeten en gewrichten bij kinderen. En dat terwijl andere studies hebben geconstateerd dat bijna 70% van de kinderen te kleine schoenen draagt! Laat je daarom goed informeren met praktische tips voor goed passende schoenen.

Benieuwd naar onze collectie kinderschoenen? 

Voor zowel jongens als meisjes hebben we een uitgebreide collectie van goede kinderschoenen. Bekijk ze online

Pasvorm bepalen bij kinderschoenen

Iedere voetexpert zal het beamen: het allerbelangrijkste aan een goede kinderschoen is de juiste pasvorm. In een goede schoenwinkel werkt personeel met jarenlange ervaring om de juiste pasvorm te bepalen bij jouw kind. Het is belangrijk dat een schoen niet te klein is voor de groeiende voet, maar teveel ruimte kan ook schadelijk zijn voor de ontwikkeling. Hoe controleer je thuis de juiste pasvorm van nieuwe schoenen?

De juiste lengte

Om te weten bij welke maat je moet beginnen met passen, is het fijn om de voeten eerst op te meten. Dit kan je zelf thuis doen met behulp van de groeimeter. Deze print je uit op een A4tje. Vervolgens zet je 1 voet op de groeimeter en laat je je kind de voet belasten door te gaan staan. Nu kan je de maat aflezen of een streepje zetten, zodat je deze daarna makkelijk kunt aflezen.

 

Van Keeken Groeikaart kindervoeten

 

Het is helaas zo dat niet alle schoenen hetzelfde vallen, dus het is belangrijk om de maat te controleren als je de schoenen in huis hebt.
Wanneer de binnenzool uit de schoen gehaald kan worden, kan de lengtemaat al beoordeeld worden, voordat de schoen aan de voet zit. Haal de binnenzool uit de schoen en leg deze op de grond. Zet de voet op de binnenzool en laat je kindje vervolgens staan (een voet wordt langer als je deze belast).

 

VanKeeken-Alphen-aan-de-Rijn-blog-kinderschoen-zwart-kinderschoenen-zijkant

 

Kijk hoeveel ruimte er over is voor de grootste teen. Let op, dit is soms niet de grote teen, maar de 2e teen. Minder dan 12mm ruimte is te klein, 12 – 17mm is de juiste maat en meer dan 17mm is te groot.

 

kinderschoenen formaat meten

 

De juiste wijdte

De wijdte van de schoen kan je niet aan de binnenzool aflezen, die kan je alleen controleren als de voet in de schoen zit. Er zijn merken die verschillende wijdtematen aanbieden. Twins & Trackstyle en Piedro maken bijvoorbeeld schoenen voor zeer smalle voeten én voor zeer brede voeten. De wijdtemaat wordt dan aangeduid met een cijfer, waarbij wijdte 3 gemiddeld is. Een wijdte 2 is dus extra smal, wijdte 5 is breed en wijdte 6 extra breed.

Hoe herken je een te wijde schoen?

Er ontstaat een diepe loopvouw bij de voorvoet als het kind op de tenen gaat staan.

 

 

De veter sluiting zit tegen elkaar aan / het klittenband steekt te ver uit.

 

VanKeeken-Alphen-aan-de-Rijn-blog-witte-kinderschoen-sluiting

 

 Er ontstaan vouwen in het materiaal van de schoen wanneer de veter- of klittenbandsluiting mooi om de voet sluit.

 

VanKeeken-Alphen-aan-de-Rijn-blog-kinderschoen-pijl

 

Hoe herken je een te smalle schoen?

De schoen gaat moeilijk aan, nadat de voet de draai in de schoen gemaakt heeft. De lengte is wel voldoende. Daarnaast zit het materiaal van de schoen strak om de voet heen. Er is geen beweging meer in het leer bij de voorvoet.

 

VanKeeken-Alphen-aan-de-Rijn-blog-kinderschoen-zwart

 

De ideale kinderschoen

Naast de maat van de schoen zijn er andere factoren die bepalend zijn voor het draagcomfort.

De juiste hielsluiting

Een goede hielsluiting zorgt ervoor dat de schoen niet glipt. Wanneer de schoen aan de voet zit kun je dit controleren door zachtjes aan de hak van de schoen te trekken wanneer je kind zit.

 

Een voorbeeld waarbij de hiel makkelijk uit de schoen glipt.

 

Goed ademend materiaal

Om ervoor te zorgen dat de voeten van je kind niet warm en vochtig worden is het belangrijk dat schoenen gemaakt zijn van ademend materiaal, zoals leer. Leer neemt het vocht op en laat het door. Daarom is ook een leren binnenvoering van belang. Hierdoor heb je minder kans op huidbeschadigingen, schimmels en bacteriën.

Ondersteuning op de juiste plek

De juiste ondersteuning bij kinderschoenen hangt af van de fase waar je kind zich in bevindt. Een babyvoetje dat zijn eerste pasjes zet heeft weinig ondersteuning nodig, maar vooral soepele zooltjes met antislip tegen het uitglijden. Een kindje dat al kan rennen en springen kan een steviger schoen gebruiken, vooral rond de hiel. Dit zorgt voor meer houvast en stabiliteit.

Soepel op de juiste plek

Een kinderschoen moet makkelijk kunnen bewegen op de plekken waar de voet ook makkelijk beweegt, namelijk de bal van de voet. Niet alleen de zool moet daar soepel zijn, maar ook het bovenmateriaal, zodat de voet makkelijk kan afwikkelen.

Eerste stapjes

Wanneer je kindje de eerste stapjes zet, is het belangrijk dat jouw kanjer letterlijk en figuurlijk niets in de weg staat. Je wilt de natuurlijke ontwikkeling van de voeten stimuleren. Dit doe je door je kindje zoveel mogelijk op blote voeten te laten stappen. Hiermee voelt je kindje de ondergrond goed en kunnen de teentjes gebruikt worden om grip te houden. Natuurlijk wil je de voeten van je kindje in de winter beschermen tegen de kou en in de zomer buiten tegen de harde ondergrond.

Flexibele schoentjes zijn dan de ideale oplossing. Als de schoentjes mooi passen sta je hiermee de natuurlijke ontwikkeling niet in de weg.

Waar moet je op letten bij de eerste schoentjes:

  • Genoeg ruimte voor de tenen om vrij te kunnen bewegen in de schoenen
  • De zool moet makkelijk te buigen zijn en licht van gewicht
  • Het materiaal van de schoen moet zacht en buigzaam zijn
  • Het materiaal van de schoen moet kunnen ademen

Loopschoentjes

Wanneer je kindje al goed loopt en ook al kan rennen, kan je op zoek naar een stevige schoen. De zool hoeft nu alleen nog buigzaam te zijn onder de bal van de voet en mag meer stevigheid bieden bij de hiel. Hierdoor geef je de voeten van je kind genoeg stabiliteit en houvast. Met een mooie pasvorm zorg je dat de schoen genoeg ruimte biedt bij de tenen en juist goed aansluit bij de hiel en de wreef, zodat de voet niet uit de schoen glipt en de voet niet in de schoen schuift.

Kinderschoenen bij Van Keeken

Van Keeken Schoenen heeft een ruim aanbod kinderschoenen in het assortiment. Benieuwd naar onze collectie voor jongens en meisjes? Bekijk ze online door op één van onderstaande buttons te klikken.

Bekijk jongens collectie Bekijk meisjes collectie

 
terug naar overzicht
Meest complete <br> schoenenwinkel in <br> de regio

Meest complete
schoenenwinkel in
de regio

Dezelfde werkdag <br> met de fiets in <br> Alphen bezorgd

Dezelfde werkdag
met de fiets in
Alphen bezorgd

1,5 uur gratis <br> parkeren

1,5 uur gratis
parkeren

Altijd bereikbaar, <br> ook via WhatsApp

Altijd bereikbaar,
ook via WhatsApp

Meer dan 100 <br> jaar ervaring

Meer dan 100
jaar ervaring